Asztaletikett 1. rész - A tálalás

Amikor el kell dönteni, hogy melyik kést, villát vagy kanalat használjuk, megkönnyíti a "kívülről-befelé" szabály azt, hogy miként lássunk hozzá az evéshez. Tehát, ha először egy előételt szolgálnak fel, akkor használjuk a villát a tál bal szélén.

A vizes pohár a kések fölött található és a felszolgált kenyér pedig balra van. Ha ne emlékeznénk arra, hogy melyik kenyér tartozik hozzánk, és ha a poharakkal is baj lenne, ez esetben kell használni a "b" és a "d" szabályt. A bal kezünk mutató és hüvelykujját össze kell érinteni (ez egy B betűt alkot - angolul a bread) ez kenyerünk helyére utal, ha ugyan ezt a jobb kezünkkel is megcsináljuk, egy D betűt kapunk, amely (angolul "drink") az italunk vagy poharunk helyét jelzi az asztalon.

De nézzük egy picit részletesebben. 

- A kés élét mindig élével a tányér felé helyezzük el.
- Az asztalon legfeljebb hármat kell elhelyezni, kivéve, ha három villát használnak és egy osztriga villát. Ha több mint három fogást szolgálnak fel a desszert előtt, akkor a negyedik fogás eszközeit az étellel együtt szervírozzák; hasonlóképpen a salátavillát és kést is a salátával együtt szolgálják fel.
- Desszert kanalakat és villákat közvetlenül a desszert előtt rakják ki.

Az eszközök elhelyezését a menü mutatja de a vezérfonál a "kívülről-befelé" elv.


A fogadótányér, azaz dísztál, alátétként szolgál az előétel számára, amelyet az asztalhoz kell vinni. Amikor ez elfogyott és leveszik az asztalról, akkor a tálalótányér marad minden más felszolgált ételhez, például a leveshez, amíg a főételt fel nem szolgálják, ekkor a két tányért kicserélik. A dísztányér alátét tányérként szolgálhat a főétel előtti több tálnak is.

 

Vajtányér: A kis vaj tányért a villák fölé helyezzük, a tányér bal oldalán.

 

Vacsoravilla: A legnagyobb a villák közül és a tányér bal oldalára van helyezve. Az egyéb fogásokhoz tartozó kisebb villákat a vacsora jobb vagy bal szélén kell elrendezni, attól függően, hogy mikor fogják használni őket.

 

Halvilla: Ha van egy halas fogás, akkor ez van legkívül.

 

Salátavilla: Ha a salátát az entrée után szolgálják fel, a kis salátavillát a tányér mellett a főétel villájához képest jobbra helyezzük. Ha a salátát először kell felszolgálni, és utána a halat, akkor a villákat a következőképp rendezzük: salátavilla, halvilla, vacsoravilla.

 

Vacsorakés: A nagy vacsorakést a tányér jobb oldalára helyezzük.

 

Halkés: A speciálisan kialakított halkést a vacsorakéstől jobbra tesszük.

 

Salátakés: Ha használják, a menü szerint a vacsorakés mellé kell helyezni. 

 

Kanál vagy gyümölcskanál: Ha levest vagy gyümölcsöt szolgálnak fel első fogásként, akkor a kísérő kanál a kések jobb oldalán lesz.

 

Osztrigavilla: Ha a kagylófogás van, akkor az osztrigavillákat a kanalak jobb oldalára kell helyezni. (Ez az egyetlen villa, amely a tányér jobb oldalán található)

 

Vajkés: A kis kést keresztbe rakjuk a tányérkán, a kés élével befelé.

 

Poharak: Ezek a jobb oldalon, a kések és kanalak fölött vannak elhelyezve. Maximum öt lehet, és a használatuk szerint sorrendbe kerülnek. Ha több mint három pohár van, kisebb poharakat lehet elrendezni. A vizespohár közvetlenül a kések felett helyezkedik el. Ettől jobbra pedig a borospoharak. Az adott fogáshoz tartozó poharat leveszik az elfogyasztott fogást követően.

 

Szalvéta: A szalvéta a főtányér tetejére kerül. Ezen kívül szokták a villák bal oldalára, vagy a villák alá helyezni, ha szűk a hely.

 

Az asztalodon mindennek tisztának és csillogónak kell lennie. A fehér asztalterítő a legformálisabb, de ha színes vagy mintás terítőt  használunk, a szalvétákkal együtt ugyanolyan elegánsak lehetnek. Egyéb lehetséges elemek közé tartoznak a gyertyák, az asztaldísz vagy a virágdíszek és a helykártyák.

Az asztalterítőt egyenletesen lógassuk az asztalvégeken. Az átlagos textil ami lelóghat 12-18 cm, de az sem gond, ha egy kicsit hosszabb vagy rövidebb, csak ne lógjon a vacsoravendégek ölébe.

 

A legformálisabb asztalterítés szigorúan szimmetrikus: a középdísz pontosan a középpontban, páros számú gyertyatartó, az asztal körül egyenletesen elhelyezett székek, az evőeszközök azonos távolságra vannak az asztal szélétől. Szabadon dekoráljuk virágdíszekkel és más dekorációkkal, amelyek tetszenek, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlzsúfolt sem, valamint, hogy a szemben ülő vendégek lássák egymást.